theatro h

Ο προφήτης Ηλίας

Γραφει ο Απόστολος Ποντίκας, δάσκαλος, θεολόγος, φιλόλογος, πτυχ. Πολιτικών Επιστημών στην εφημ.ελευθερία στις 20 Ιουλιου το 2018:

"Στις 20 του μηνός Ιουλίου, οι έλληνες χριστιανοί τιμούν και γιορτάζουν έναν από τους μεγαλύτερους Προφήτες του Ισραήλ, τον Προφήτη Ηλία. Ο προφήτης Ηλίας Ηλίας, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη ζωή των Ελλήνων και στις νεοελληνικές δοξασίες, μπήκαν εικόνες και γεγονότα του Προφήτη, αλλά δημιουργήθηκαν και αρκετά έθιμα για τη γιορτή του. Ο Ηλίας ταυτίστηκε με τον Ήλιο, αφού έχει και ηχητική ομοιότητα, αλλά και επειδή ο ήλιος είχε ταυτιστεί με το Δία, ο οποίος χαρακτηρίζεται Θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, στις κορυφές των βουνών. Έτσι, τα ξωκλήσια του Προφήτη είναι κτισμένα σε βουνά, βουνοπλαγιές και δικαιολογείται αυτό από κάποια σχετική παράδοση. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή ο Ηλίας ήταν ναυτικός και είχε κουραστεί από τη ζωή αυτή και θέλησε στη συνέχεια να εγκατασταθεί σε μέρος, όπου οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη θάλασσα. Πήρε στους ώμους του ένα κουπί και ρωτούσε τους ανθρώπους που συναντούσε να του πουν τι ήταν αυτό το ξύλο. Όσο οι ερωτώμενοι απαντούσαν κουπί, τόσο πιο ψηλά τραβούσε, ώσπου έφτασε σε μια ψηλή κορυφή, όπου οι άνθρωποι εκεί του απάντησαν ότι είναι ένα απλό ξύλο. Έτσι, κατάλαβε πως οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη θάλασσα και έμεινε μαζί τους. Η παράδοση αυτή ταυτίζεται και με τη διήγηση του Ομήρου. όπου ο Οδυσσέας καθοδηγείται από τον Τειρεσία να σκοτώσει τους μνηστήρες, να πάρει στα χέρια του ένα κουπί και να μεταβεί σε μέρος που να μη ξέρουν τι είναι αυτό.

Εξάλλου, ο λαός μας έπλασε και ορισμένες παροιμίες για τη γιορτή του Προφήτη. «Απ'τ'Αλιός, γέρνει ο ήλιος αλλιώς» « ήρθε Αη- λιάς, βάλε ξύλα στη φωλιά'ς».

-Γράφει ο Λύτρας Χρήστος σε άρθρο του στις 22-7-2009:

"Ο Ήλιος με την θεϊκή του ιδιότητα ταυτιζόταν στην αρχαιότητα με τον Δία θεό εκτός των άλλων και θεός των καιρικών φαινόμενων και γιαυτό προσονομάζετε και νεφεληγερέτης, Υέτιος και Κεραυνός. Ο προφήτης Ηλίας αντικατέστησε τον Δία των αρχαίων προγόνων μας και τα ιερά του στις κορυφές των βουνών έγιναν εκκλησάκια του προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με την παράδοση οΑϊ-Λιάς συνδέθηκε και με τη θάλασσα που προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και έτσι αποφάσισε να βρεί μέρος τόσο μακριά που να μην γνωρίζουν από θάλασσα. Πήρε λοιπόν ένα κουπί στον ώμο και βγήκε στη στεριά ρωτώντας τους ανθρώπους αν γνωρίζουν αυτό που κρατεί.. και όπου του έλεγαν κουπί δεν σταματούσε αλλα προχωρούσε ψηλότερα ώσπου έφτασε στην κορυφή ενός βουνό και ρωτώντας ένα τσοπάνη πήρε την απάντηση ότι το κρατούμενο ήταν ξύλο έχτισε εκεί λοιπόν τη καλύβα του και έμεινε για πάντα εκεί ψηλά. «Στένει ολόρθο το κουπί / και χτίζει μια καλύβα/αποφασίζει να μείνει εκεί/ολη του τη ζωή.Για τούτο το Αγιο Ηλία το βάζουν στα ψηλώματα.( Καρκαβίτσας)

Ο μύθος όμως αυτός έχει τις ρίζες του στην Οδύσσεια Ραψωδία Λ. Οταν ο Οδυσσέας πηγαίνει κατά εντολή της Κίρκης στον Αδη να συντήσει την ψυχή του Τειρεσία για να μάθει τι να κάνει για να γλιτώσει από τα βάσανα του Θεού της θάλασσας ο Τειρεσίας του απαντά και όταν θα φτάσει στην Ιθάκη και εξοντώσει τους μνηστήρες θα πρέπει για να εξιλεωθεί από το Ποσειδώνα θα πρέπει να πάρει στον ώμο του ένα κουπί σύμβολο του οργισμένου θεού της θάλασσας και πορευθεί στα μεσόγεια μέχρι που οι άνθρωποι να τρώνε τροφέ που έχουν σχέση την θάλασσα και να μην γνωρίζουν το κουπί και τα καράβια.Θα αποδείξει λοιπόν ο Οδυσσέας ότι βρήκε τέτοιο μέρος όπου στο αντίκρισμα του κουπιού οι κάτοικοι του είπαν ότι είναι «αθηρηλοιγός» δηλαδή πλατύ φτυάρι για το λίχνισμα του σανού .Εκεί λοιπόν ο Οδυσσέας έστησε το κουπί στο χώμα έκανε θυσία στον Ποσειδώνα και έχτισε ναό".

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

Επικοινωνία

 

6945768633
vasflo100@yahoo.gr