theatro h

ΟΜΙΛΙΑ 30 Σεπτεμβρίου 2023 Ποιητικοί Αγώνες Δελφών


Η φωνή των λογοτεχνών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης


(Εισαγωγική τοποθέτηση ως έφορος, στους αγώνες ποίησης της ΠΕΛ στους Δελφούς το2023).


Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Οι ποιητικές και λογοτεχνικές δράσεις, η πράξη της γραφής, τα γράμματα και οι τέχνες είναι και μορφές αντίστασης, ανάτασης και ελευθερίας, σε μια εποχή που στα σύγχρονα κράτη, η δημοκρατία τείνει πια να υπάρχει μόνο τυπικά. Σε μια εποχή που οι Πολιτείες μετατρέπονται σε μεταδημοκρατικές αποικίες, χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, αφού η απάθεια και η αδιαφορία, η έλλειψη κριτικής ικανότητας, τα μικροσυμφέροντα μας κάνουν να είμαστε αμέτοχοι υπήκοοι.

Σε μια εποχή που οι προσωπικές μας ελευθερίες περιορίζονται με τον κίνδυνο να γίνουμε από ανθρώπινα όντα, ψηφιακά νούμερα.

Σε μια εποχή που οι μεγάλες κυρίαρχες χώρες, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, στηρίζουν άθλιους πολέμους και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες διεθνών ομίλων, 
η φωνή των ποιητών, η φωνή της λογοτεχνίας είναι αναγκαία. 
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι βιομήχανοι συμπεριφέρονται ως υπάρξεις του υποκόσμου, λεηλατώντας την Γη και τους ανθρώπους, σε μια εποχή που κινδυνεύει το περιβάλλον, η φύση και η ίδια μας η ύπαρξη, 
η φωνή της τέχνης είναι απαραίτητη όσο ποτέ.
Μιλώ βέβαια για την τέχνη εκείνη και για εκείνους τους καλλιτέχνες που βρίσκουν τρόπους να αντιστέκονται στις αδικίες. 

Γιατί η πλειοψηφία των καλλιτεχνών και λογοτεχνών είναι υποταγμένη στο κυνήγι της ατομικής επιτυχίας και αναγνώρισης. Έτσι εθελοτυφλεί και σιωπά απέναντι σε διεφθαρμένες εξουσίες για προσωπικά οφέλη. 

Η φωνή όμως της τέχνης και της λογοτεχνίας πρέπει να είναι αληθινή και δυνατή, τώρα που ο κόσμος παγκοσμίως δονείται από αλλαγές (στις οποίες δεν έχουμε γνώμη) και που οι φωνές των ποιητών, των καλλιτεχνών, των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων συχνά θεωρούνται αντίδραση και πρέπει να σβήσουν.
Είμαστε και σε μια μεταβατική εποχή όσον αφορά τη λογοτεχνική και ποιητική γραφή. Τώρα τα προγράμματα της Τεχνητή Νοημοσύνης έχουν την ικανότητα να γράψουν λογοτεχνικά κείμενα της ίδιας αξίας με έναν καλό συγγραφέα.

Στο μέλλον δηλαδή, θα γράφονται βιβλία από υπολογιστές και η εγχώρια και διεθνής αγορά βιβλίου θα τα πουλάει ως ποιοτικά και θα τα εμπορεύεται ως best seller. Βιβλία που θα απευθύνονται στους ανθρώπους, αλλά δεν θα τα έχουν γράψει άνθρωποι. Αυτό πρώτη φορά θα συμβεί! Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα εξελιχθεί η λογοτεχνία και η ίδια η ανθρώπινη νόηση. 

Η μεταμόρφωση του κόσμου, οι ταχύτητες της τεχνολογίας είναι πράγματα που δύσκολα μπορείς να αφομοιώσεις. Η εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης στα λιβάδια της ανθρώπινης σκέψης και ευφυΐας, είναι γεγονός που θα διαμορφώσει σύντομα και ίσως απόλυτα την ανθρώπινη νόηση και λογοτεχνική γραφή. 

Οδηγούμαστε στην διάσταση μιας άυλης κοινωνίας και επικοινωνίας, ( άυλα αγαθά, άυλες υπηρεσίες, άυλες σχέσεις, άυλο χρήμα κ.τ.λ.) αφού η ύλη τείνει πια να γίνει μια μετατρεπόμενη και διαμορφωμένη ενέργεια, ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών.
Βέβαια ο κόσμος προχωράει και τούτο δεν αλλάζει, γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβηθούμε τις τεχνολογικές αλλαγές. Πρέπει όμως να βρούμε σύντομα τρόπους να τις εντάξουμε για το αληθινό καλό της ανθρωπότητας. 
Στον πρόλογο μιας τέτοιας εποχής ζούμε, δρούμε και δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις του κόσμου, με την λογοτεχνική μας γραφή, με συναντήσεις, ομιλίες, με διαγωνισμούς, παραστάσεις, συναυλίες και πολιτιστικές δράσεις. Αντιστεκόμαστε στα δολερά σχέδια της κάθε κακής εξουσίας και θυμίζουμε το πνεύμα των ανθρωπιστικών αξιών: Της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αγάπης. Το πνεύμα του Πολιτισμού.

Οι ποιητές, οι λογοτέχνες, οι καλλιτέχνες και οι όλοι οι συνειδητοί άνθρωποι ελπίζουμε, ευχόμαστε και παλεύουμε στην νέα χρονιά, ώστε οι σύγχρονες τεχνολογικές ανακαλύψεις και οι εξελίξεις του νέου κόσμου να υποκλιθούν στο ανθρωπιστικό, πολιτισμένο, ειρηνικό και ελεύθερο πεπρωμένο του Δημιουργικού Ανθρώπου. Έτσι ώστε η ενέργεια του Αθάνατου Λόγου να νικήσει τη βαρβαρότητα. 

Είναι ο Αιώνιος Αγώνας του Φωτός ενάντια στο Σκοτάδι.


ΒΡΦ
theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

6945768633
vasflo100@yahoo.gr

Επικοινωνία