theatro h

ΟΜΙΛΙΑ 30 Σεπτεμβρίου 2023 Ποιητικοί Αγώνες Δελφών

ΟΜΙΛΙΑ  30 Σεπτεμβρίου 2023 Ποιητικοί Αγώνες Δελφών.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μέλη, φίλες κα φίλοι της Π.Ε.Λ. αγαπητοί διαγωνιζόμενοι, ποιητές και λογοτέχνες σας καλως ορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση όπου πραγματοποιείται στα πλαισια των (τριακοστών ενάτων) 39 ΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (Π.Ε.Λ.)

Την ονομάζουμε, Ποιητική Μυσταγωγία. 

Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει πια θεσμός. Οι φίλοι και τα μέλη της Π.Ε.Λ . θα απαγγείλουν τα ποιήματά τους με συνοδεία εγχόρδων. Μια μουσική και ποιητική συνάντηση εδώ στον ομφαλό της αρχαίας γης με τιμώμενο «πρόσωπο» τον νέο λογοτεχνικό λόγο.Απαραίτητες προϋποθέσεις: α) Η δήλωση συμμετοχής για τις απαγγελίες β) Το κάθε ποίημα δεν θα υπερβαίνει την μία σελίδα γ) Εξαιρούνται από τις απαγγελίες οι διαγωνιζόμενοι που θα συμμετέχουν την επόμενη μέρα στους ποιητικούς αγώνες. 

Θα ακολουθήσει έπειτα δείπνο και μουσικό πρόγραμμα για όλους.

Οι ποιητικές και λογοτεχνικές δράσεις, η πράξη της γραφής, τα γράμματα και οι τέχνες, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και μορφές αντίστασης, ανάτασης και ελευθερίας.

Οι ποιητές και οι λογοτέχνες δρουν ανθρωπιστικά και αντιστέκονται με τους δικούς τους τρόπους, σε μια εποχή που στα σύγχρονα κράτη δυστυχώς τείνει πια να υπάρχει μόνο τυπικά η δημοκρατία, που μετατρέπονται σε μεταδημοκρατικές αποικίες, χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Αφού η απάθεια και η αδιαφορία, η έλλειψη κριτικής ικανότητας, τα μικροσυμφέροντα, μας κάνουν να είμαστε αμέτοχοι υπήκοοι. 

Η φωνή των ποιητών, η φωνή της ποίησης είναι αναγκαία, σε μια εποχή που οι μεγάλες κυρίαρχες χώρες, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί συχνά στηρίζουν πολέμους και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες διεθνών ομίλων.

Η φωνή της λογοτεχνίας και της ποίησης είναι απαραίτητη σε μια εποχή που κινδυνεύει το περιβάλλον, η φύση και η ίδια μας η ύπαρξη. Η φωνή της τέχνης πρέπει να είναι δυνατή σε μια εποχή που παγκοσμίως δονείται από αλλαγές στις οποίες δεν έχουμε γνώμη και που οι φωνές των ποιητών, των λογοτεχνών, των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων συχνά θεωρούνται αντίδραση και πρέπει να σβήσουν.

Είμαστε και σε μια μεταβατική εποχή όσον αφορά τη λογοτεχνική και ποιητική γραφή. Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά αναλυτική και κριτική νόηση. Πια τα προγράμματα της Τ.Ν. έχουν την ικανότητα να γράψουν λογοτεχνικά κείμενα της ίδιας αξίας με έναν καλό συγγραφέα.

Στο μέλλον δηλαδή θα γράφονται βιβλία από υπολογιστές και η εγχώρια και διεθνής αγορά βιβλίου θα τα πουλάει ως ποιοτικά και θα τα εμπορεύεται ως best seller. Βιβλία που θα απευθύνονται στους ανθρώπους, αλλά δεν θα τα έχουν γράψει άνθρωποι. Αυτό πρώτη φορά θα συμβεί. 

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα εξελιχθεί η λογοτεχνία και η ίδια ανθρώπινη νόηση... Ελπίζω και εύχομαι ανθρωπιστικά, πολιτισμένα και προπαντώς ελεύθερα. Εύχομαι το φως του αιώνιου Λόγου να νικήσει.

Σε μια τέτοια λοιπόν εποχή δρούμε, ζούμε και δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις του κόσμου, με τέτοιου είδους συναντήσεις, με διαγωνισμούς και λογοτεχνικό λόγο. Αντιστεκόμαστε στο σκοτάδι κάθε κακής εξουσίας και θυμίζουμε το φως των ανθρωπιστικών αξιών: Της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αγάπης και του πνεύματος. 

Αυτό είναι το καθήκον μας.

Γιατί υπάρχουν καλοί ποιητές και λογοτέχνες, που όμως με διάφορους τρόπους γίνονται υποστηριχτές της αδικίας, της κακής εξουσίας, μιας παθιασμένης ιδεολογίας, ή μια απολιτικ αδιαφορίας. Γίνονται υπέρμετρα ιδιοτελείς, ματαιόδοξοι και ηδονιστές της φήμης. Αποπνευματοποιούνται και γίνονται δεινοί ψευτορήτορες και διαχειριστές του διανοητισμού τους. Διαφημίζουν τον εαυτό τους τόσο, που μερικές φορές αναρωτιέσαι αν έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο. Μια μεγάλη ανακάλυψη που ωφέλησε πολλούς; Έσωσαν ανθρώπους από βέβαιο θάνατο; Πολέμησαν σε μάχες και νίκησαν; Έφεραν στο κόσμο ειρήνη και ομόνοια; Πορεύτηκαν με δικαιοσύνη; Υπήρξαν συχνά φιλεύσπλαχνοι και καλόγνωμοι; Έγιναν αγαθοί και σοφοί;   Γιατί αυτά είναι τα σπουδαία.
Τελειώνω με ένα μικρό μέρος από το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023. Συντάκτης του φετινού μηνύματος ήταν η Αιγύπτια ηθοποιός Σαμίχα Αγιούμπ.

... Είμαστε εμείς (εκείνοι οι ταπεινοί) που χρησιμοποιούμε το φως της τέχνης για να αντιμετωπιστεί το σκοτάδι της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας. Είμαστε εμείς εκείνοι που ασπαζόμαστε το δόγμα της ζωής, έτσι ώστε η ζωή να μπορεί να εξαπλωθεί σε όλον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν αφιερώνουμε τον χρόνο μας, χύνουμε ιδρώτα, δάκρυα, αίμα και δοκιμάζουμε τις αντοχές μας για να μεταδώσουμε αυτό το υψηλό μήνυμα, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς, πεπεισμένοι ότι πραγματικά αξίζει να ζούμε τη ζωή.

... Λέγοντας τα λόγια μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να αφυπνιστεί η συνείδηση του κόσμου, για να αναζητήσει μέσα του τη χαμένη ουσία της ανθρωπότητας: Τον ελεύθερο, τον ανεκτικό, τον στοργικό, τον γεμάτο κατανόηση, ευγενικό και ευπροσήγορο άνθρωπο, που απορρίπτει αυτή την άθλια εικόνα της ωμότητας, του ρατσισμού, των αιματηρών συγκρούσεων, της μονόπλευρης και ακραίας σκέψης. Οι άνθρωποι έχουν περπατήσει πάνω σ’ αυτή τη γη και κάτω από αυτόν τον ουρανό για χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσουν να περπατούν.

Ίσως τότε η ανθρωπιά μας, που την έχει θολώσει η αμφιβολία, να γίνει ξανά βεβαιότητα που θα μας κάνει όλους περήφανους που είμαστε άνθρωποι και αδέρφια, μέρος της ανθρωπότητας.

Η αποστολή, των ανθρώπων της τέχνης, είναι να κρατάμε τη δάδα του φωτός. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίζουμε ό,τι είναι άσχημο, αιματηρό και απάνθρωπο, συγκρίνοντας το με ό,τι είναι όμορφο, αγνό και ανθρώπινο. Εμείς, και κανείς άλλος, έχουμε την ικανότητα διάδοσης της ζωής. Ας τη διαδώσουμε λοιπόν μαζί για το καλό αυτού του μοναδικού κόσμου, αυτής της μοναδικής ανθρωπότητας.

Σας ευχαριστώ!theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

Επικοινωνία

 

6945768633
vasflo100@yahoo.gr