theatro h

Ο χρόνος του σκύλου (Ψυχολογικό θρίλερ)

Ο Μορφωτικός σύλλογος Μεσσηνίας και η θεατρική ομάδα ΩΚΥΤΟΠΟ παρουσιάζουν το νέο θεατρικό έργο του Βασίλη Ρ. Φλώρου «Ο χρόνος του σκύλου». Μια «μαύρη κωμωδία παραλόγου». Ένα έργο που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην εξουσία, στον άνθρωπο, στον πόλεμο. Στον πόλεμο που γίνεται μέσα και έξω. Μια σύγχρονη σάτιρα που «εξερευνά» τα όρια της βίας, της καταπίεσης, του συμβιβασμού, αλλά και της ελευθερίας και της αφύπνισης. Ενα ανθρωπιστικό έργο που αναμειγνύει το κωμικοτραγικό στοιχείο με το σουρεαλισμό και την βιοτεχνολογία. Μια παράσταση που κρατά σε εγρήγορση τους θεατές και προσφέρει ψυχαγωγική δράση ως το τέλος. Η παράσταση «ανέβηκε» στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής από 4-18 Ιανουαρίου 2014 και θα ταξιδέψει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

frontpage

Το έργο ξεκινάει με την άσκηση της σωματικής βίας ως ένα παιχνίδι. Εκει οπου ο φόβος και ο πόνος παίρνουν την μορφή μιας φάρσας που συντελείται σε βάρος κάποιου. Η φάρσα αυτή έπεκτείνεται με τρόπους συμβολικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς.
Οι οργανωτές αυτης της φάρσας, θεσμοθετούν νόμους και παράλογες αρχές και προχωρούν ολο πιο βαθιά στην ατομική συνείδηση, θέλοντας να μετατρέψουν καθε αρχή λογικής και ηθικής που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξέλιξη του είδους μας.
Στο «χρόνο του σκύλου» η βία ως εξουσίας φανερώνεται ταυτόχρονα ως κατι απρόσωπο και συγκεκριμένο, φοβικό και μυστηριώδες, που επιθυμεί να επεκταθεί σε καθε ανθρώπινη πράξη, στην επισστήμη, στην τέχνη και τον πολιτισμό.
Είναι εκείνη η βια που διαλαλεί οτι επιβάλλεται για να προστατέψει τους ανθρώπους απο την τρομοκρατία και τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει αόρατοι εχθροί. Είναι εκείνη η μια που επιθυμει να μεταλλάξει ακόμα και την ίδια την φύση σε μοντέλο που να υπηρετεί τα σχέδια των ισχυρών.
Ο «χρόνος του σκύλου» αναφέρεται σ' ένα παγκόσμιο σύστημα εξουσίας που με την μορφή παντα ενος «αθώου» παιχνιδιού, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ματαιοδοξίες των ανθρώπων και να τους μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους. Υποταγμένους σχέδον ολοκληρωτικά σε μια ζωή που φτιάχτηκε γι' αυτούς χωρίς αυτούς.
Σε τούτο τα παιχνίδι τα πάντα πρέπει να γίνουν εμπόριο, το οξυγόνο νο μετατραπεί σ' εκμεταλλεύσιμο προϊόν, οι ψυχές να πωλούνται σε προσφορά. Κυβέρνησεις, κράτη άνθρωποι, φυτά και ζώα να διοικούνται απο εταιρίες που κανένας δεν θα γνωρίζει τους ιδιοκτήτες τους. Σ' αυτο το παιχνίδι ο κόσμος πρέπει να μεταμορφωθεί σ' ένα τεράστιο βιοτεχνολογικό εργοτάξιο οπου μαζικά αρχίζει να κατασκευάζεται ένα «καινουριο είδος ανθρώπου» αποξενωμένο απο καθε ανθρωπιά, ηθική και πνευματυτική αξία.
Η αποδοχή αυτού του τραγικού παιχνιδιού και ο συμβιβασμός είναι το συνηθισμένο αποτέλεσμα που κάνει τους ανθρώπους κωμικές φιγούρες στην σκηνή ενος παράλογου κόσμου. Υπάρχουν όμως πάντα κάποιοι που οφυπνίζονται και επαναστατούν, που αποκτουν συνείδηση και ξεφεύγουν απο τη φυλάκιση του μέλλοντος τους. Αυτοί που κρατούν την ελπίδα για την καλοτέρευση της ανθρωπότητας, ζωντανή.

 

oxronostouskulou2

Συγγραφή- σκηνοθεσία: Βασίλης Ρ. Φλώρος
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Σταθέας
Σκηνογραφία  Αντώνης Δεμπεγιώτης

Κοστούμια Λίτσα Πλαγιανού

Παίζουν: ο επαγγελματίας ηθοποιός Σωτήρης Ταχτσόγλου
και οι εμπειρικοί ηθοποιοί: Δημήτρης Δημητρίου, Ειρήνη
Τσουκαλοχωριτου, Γιώργος Μαυρέας, Παρασκευή Σαμπαζιώτη,
Πέτρος Στεφανέας.
Επίσης συμμετέχει και ο ερασιτέχνης ηθοποιός Ηλίας Πετρομανιάτης.

oxronostouskulou1

oxronostouskulou3

 

Ολόκληρο το έργο


*Το έργο μπορούν να κατεβάσουν μόνο εγγεγραμμένα μέλη.

Όλα τα θεατρικά έργα

theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

Επικοινωνία

 

6945768633
vasflo100@yahoo.gr