theatro h

Αδέσποτοι και φιλόζωοι

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είμαι κρεατοφάγος... Είμαι φιλόζωος;

Έχω γάτα στο σπίτι... Είμαι φιλόζωος;

Για μένα και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι όχι.

Όταν τρώω το κρέας άλλων ζώων, έστω και αν έχω γάτα, δεν είμαι φιλόζωος. Είμαι γατόφιλος, σκυλόφιλος, ψαρόφιλος, φιδόφιλος, ποντικόφιλος. Ως εκεί. Φιλόζωος δε θα το λεγα. Αληθινός φιλόζωος είναι αυτός δεν τρώει κρέας. Και αυτός με την προϋπόθεση ότι αγαπά όλα τα ζώα και τα σέβεται, γιατί μπορεί να μην τρώει κρέας, αλλά και να μην σέβεται τα ζώα.

Όποιος σέβεται τα ζώα (ως φιλόγατος, φιλόσκυλος κ.τ.λ. ) αυτός ο σεβασμός στα ζώα τον φέρνει πιο κοντά στη φιλοζωία.

Ωραία ως εδώ.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ

Πριν μέρες κάποιος κλώτσησε μια γάτα και την πέταξε στη θάλασσα. Ηλίθια πράξη, αισχρή, μ@λ@κισμένη, κατακριτέα, δεν το συζητάμε. Το συζήταγαν βέβαια τα κανάλια για ώρες και έμειναν μόνο στο απαράδεκτο γεγονός, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύοντας μόνο σε αλαλαγμούς και οργισμένους συναισθηματισμούς

Βλέπουμε όμως το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κανένας λόγος για την ταμπακιέρα.Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ

Η ταμπακιέρα έχει τις εξής διαπιστώσεις:

-Χιλιάδες ζώα στους εθνικούς δρόμους σκοτώνονται καθημερινά από αυτοκίνητα στις απελπισμένες τους διελεύσεις, αφού δεν έχουν ελεύθερη ζώνη να περάσουν. Υπάρχει νομοθεσία: Τηρούνται οι νόμοι; Πού είναι οι ποινές; Εδώ δεν υπάρχει έγκλημα; Γιατί δεν μιλάει κανείς;

-Τόσα αδέσποτα πεθαίνουν καθημερινά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας... Με την πολιτεία απούσα. Πού είναι τα προγράμματα στείρωσης, τα χρήματα για την καλυτέρευση της ζωής τους, το οργανόγραμμα των Δήμων και της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο ζήτημα; Υποσχέσεις χωρίς λύσεις χρόνια τώρα.ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥΣ.

Η φιλοζωία μας εξαντλείται μόνο στα γατιά, στους σκύλους κ.λπ. Για τα υπόλοιπα ζώα, αρνάκια, κατσικάκια, γουρουνάκια, βόδια μιλάει κανένας; Α! αυτά τα τρώμε και μπορεί να τα σκοτώνουμε όποτε θέλουμε, ε; Και με όποιον τρόπο.

Γνωρίζουμε πως θανατώνονται καθημερινά στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο χιλιάδες ζώα, με πρωτόγονα μέσα, με τσεκούρια, μπαλτάδες, πνιξίματα και μαχαίρες;

Π.χ. πολλά μοσχάρια και χοίροι στα χωριά και στα αυτοσχέδια σφαγεία της περιφέρειας τα χτυπάνε με βαριοπούλες, με σφυριά, τους συντρίβουν το κρανίο για να πέσουν κάτω και έπειτα να πέσουν πάνω τους να τα σφάξουν.

Τι, σοκαρίστηκες; Δεν το ξέρεις ότι έτσι γίνεται; Για να απολαύσω εγώ ο γατόφιλος και εσύ ο σκυλόφιλος σούβλες, κοκορέτσια, παϊδάκια και μοσχαροκεφαλές.

Εδώ υπάρχει κανένας σεβασμός στα ζώα;ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΠΙΣΝΑ

Τώρα για πολλούς από εμάς, τα ζώα είναι οι καλοί μας φίλοι, αγαπημένοι μας σύντροφοι και διοχετεύουμε άδολα την αγάπη μας προς αυτά. Όμως η ζωή δεν είναι πάντα τόσο ρομαντική. Τα ζώα συντροφιάς (όπως αποκαλούνται) είναι μια τεράστια παγκόσμια κερδοφόρα μπίσνα πολλών δισεκατομμυρίων, από τροφές και αξεσουάρ έως κομμωτήρια και διαγωνισμοί επιδεξιότητας, καλλιστεία ζώων, φρικτά πειράματα με ζώα σε εργαστήρια και άλλα πολλά.

Τα ζώα αποτελούν και μια κοινωνική καταξίωση, οικονομική προβολή και στάτους. Γίνονται και μόδα, συμφέρον και χρήμα και οι αγάπες πάνε περίπατο.

Τα συμφέροντα όμως είναι μεγάλα και δύσκολα τολμούν τα Μ.Μ.Ε. να θίξουν τέτοιου είδους ζητήματα. Ούτε οι φιλοζωικές οργανώσεις, ούτε τα σωματεία, ούτε οι πολιτικοί και το κράτος τολμούν να τα βάλουν με τις συντεχνίες.ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗ ΒΙΚΥ

Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να επαινέσω και το έργο πολλών εθελοντών, οργανώσεων και απλών ανθρώπων που καθημερινά δίνουν την αγάπη τους, το χρόνο τους και τη φροντίδα τους, έστω και σε ένα είδος ζώου. Μου έρχεται στο μυαλό η φίλη μου η Βίκυ, που κάθε μέρα ταΐζει τις γάτες σε δύο – τρεις γειτονιές... και ας την κοιτάζουν με μισό μάτι πολλοί καθώς πρέπει

αγριάνθρωποι. Την τιμώ τη Βίκυ, τη σέβομαι, τιμώ και σέβομαι ανθρώπους σαν τη Βίκυ.ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ

Καθημερινά τα δάση της Λατινικής Αμερικής, χιλιάδες στρέμματα με δέντρα καταστρέφονται για να βόσκουν βόδια και αγελάδες. Πώς μπορείς εσύ να κάνεις κάτι γι’ αυτό; Να σεβαστείς το περιβάλλον και τα ζώα. ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ... ΦΑΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ. Μόνο έτσι... Αλλά εσύ όμως θα σώσεις τον κόσμο; Δε βαριέσαι... Αν υπάρχει ο πολιτισμός σας σε 100 χρόνια, θα μας κατηγορούν οι απόγονοί μας ως σαρκοφάγους, που έτρωγαν θηλαστικά του είδους τους, όπως κατηγορούμε εμείς τους ανθρωποφάγους.ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε φιλόζωοι, αλλά πρέπει και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε και φιλάνθρωποι. Ο πραγματικά φιλόζωος είναι και πραγματικά φιλάνθρωπος.

Η αγάπη δεν έχει διαχωρισμούς. Δεν είναι κτητική... Η δική μου μόνο γάτα, το δικό μου μόνο ζώο... Αλλά και η γάτα του διπλανού μου, μαζί με τον διπλανό μου. Η αδέσποτη γάτα, αλλά και ο αδέσποτος ρακοσυλλέκτης. Ο αδέσποτος άγνωστος άνθρωπος, η αδέσποτη άγνωστη ψυχή.

Τότε είμαστε φιλάνθρωποι και φιλόζωοι.ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αν θέλεις να ζήσεις σαν πραγματικός φιλόζωος

μην τρως κρέας…κυρίως ανθρώπινο.

Αν θέλεις να ζήσεις ως μεγάλος επαναστάτης

επαναστάτησε ενάντια στα μικρά…

κυρίως στις μαλακισμένες συνήθειές σου.
theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

6945768633
vasflo100@yahoo.gr

Επικοινωνία