theatro h

Οι λευκές νύχτες και τα μαύρα μεσάνυχτα

«Λευκές νύχτες είναι το φυσικό φαινόμενο εκείνο όπου ο ήλιος είναι ορατός (ο ήλιος του Μεσονυκτίου) επί 24 συνεχόμενες ωρες για μια ή περισσότερες ήμερες. Η διάρκεια του φαινομένου εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος από το οποίο παρατηρούμε. Το αποκορύφωμά του είναι 6 μηνες λευκές νύχτες στους πόλους Το αντίθετο φαινόμενό είναι οι πολικές νύχτες»
«Λευκές νύχτες» ονομάστηκε και η ολονύχτια αγορά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο Ίλιον της Αθήνας. Έχει εφαρμοστεί και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλο το Βράδυ έως τις πρωινές ώρες, για μία νύχτα ή περισσότερες.
Τώρα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και στην Καλαμάτα. Το επιχείρημα ότι οι «Λευκές νύχτες» συντελούν στην τόνωση της τοπικής αγοράς είναι τουλάχιστον αίολο. Η αγορά δεν τονώνεται με τέτοιου είδους ενέργειες. Η τόνωση της αγοράς σημαίνει άλλα μέτρα και άλλη πολιτική, όπου η ανεργία, τα χαράτσια, η φορολογία και οι μισθοί αποκτούν το νόημα της αληθινής δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Οι «Λευκές νύχτες» δεν θα αυξήσουν τον τζίρο των μικροεμπόρων. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Έστω και αν υπάρχουν 6 μήνες το χρόνο «Λευκές νύχτες» δεν θα αυξηθεί ουσιαστικά ο τζίρος αφού στην αγορά δεν κινείται ρευστό. Ποιος θα αγοράζει τις νύχτες; Μόνο (ίσως) οι βρικόλακες και τα φαντάσματα που γεννούν τα μνημόνια και οι φιλελεύθερες πρακτικές!
Οι «Λευκές νύχτες» προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη κατάργηση ωραρίων και δι­καιωμάτων των εργαζομένων. Προμηνύουν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των εορτών και προετοιμάζουν ένα σύστημα με εργαζόμενους δουλοπάροικους μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μπατανίας Οι «Λευκές νύχτες» είναι χρήσιμες για το παγκόσμιό σύστημα αρπαγής του πλούτου από τους λίγους με λευκές επιταγές και λευκές αποφάσεις συντηρητικών κυβερνήσεων
Οι «Λευκές νύχτες» είναι οι μαύρες ήμερες των οικονομικά ανίσχυρων των αυτοαπασχολουμένων είναι τα εξαντ­λητικό ωράρια και οι μισθοί πείνας, είναι η Βαρβαρότητα που μας έχει επιστεφτεί
Όχι, εγώ δεν θα γιορτάσω καμία από τις Λευκές νύχτες» (άσε που μου θυμίζουν και τα λευκά κελιά στη Γερμανία). Δεν είναι event και πολιτιστικές Βραδιές. Δεν είναι αθώα πάρτι ή εκδηλώσεις χαράς και πολιτισμού. Είναι ενοχικοί ρόγχοι προπαγανδιστικές και σπασμωδικές απαντήσεις ενός συστήματος που μπούκωσε και καταρρέει.
Δεν θα γιορτάσω τον ευτελισμό των ανθρωπίνων άξιων και των δικαιωμάτων.
Οι σώφρονες και οι σκεπτόμενοι πολίτες γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους «Λευκές νύχτες» ετοιμάζουν μια κοινωνία που θα ζει σε πιο Βαθιά μαύρα μεσάνυ­χτά.
Υ.Γ. «Λευκές νύχτες» είναι ο τίτλος μιας νουβέλας του Ντοστογιέφσκι που εξελίχτηκε σε κινηματογραφικό και θεατρικό έργο. Γράφτηκε το 1848 και διαδραματίζεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας εκεί όπου το φυσικό φαινό­μενο είναι ορατό από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου, όπου και το γιορτάζουν με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, δρώμενα σε καθημερινή Βάση με καλλιτέχνες και ομάδες από όλο τον κόσμο. Φαίνεται πως εκεί προσπαθούν να επεκτείνουν τον πολιτισμό και όχι τον τυχοδιωκτι­σμό.
Βασίλης Φλώρος - Έτος 2012
Ηθοποιός συγγραφέας
theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

Επικοινωνία

 

6945768633
vasflo100@yahoo.gr