theatro h

Μεταλλάξεις Ηγετών

Η ανθρωποφαγία του Κύκλωπα και η οικονομική ανάπτυξη του Κανένα
Στην Οδύσσεια του Ομήρου ο ανθρωποφάγος κύκλωπας Πολύφημος τρώει έναν – έναν τους συντρόφους του Οδυσσέα, καθώς τους έχει κλεισμένους στην σπηλιά του. Ο Πολυμήχανος Οδυσσέας βρίσκει διέξοδο τυφλώνοντας πρώτα τον κύκλωπα και φεύγει από την φρικιαστική σπηλιά με το όνομα «Κανένας».
Στην Οδύσσεια της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής ο ανθρωποφάγος και πολυφημισμένος κύκλωπας είναι οι αγορές. Οι αγορές έχουν κλεισμένους τους λαούς και τους πολιτικούς ηγέτες στην δαιδαλώδη σπηλιά του καπιταλισμού τρώγοντας ένα – ένα τα κράτη, έναν έναν τους λαούς, έναν έναν τους ανθρώπους. Η μόνη διαφορά του συμβολισμού αυτού με την ιστορία του Ομηρικού Οδυσσέα είναι ότι σήμερα ο «Κανένας» δεν αποτελεί πρόσωπο αλλά μια αοριστία. Δηλαδή δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας που να μπορεί να σώσει τους λαούς και τα κράτη από αυτήν την ανόσια ανθρωποφαγία της πολύφημης ελεύθερης αγοράς.
Ο ηγέτης Οδυσσέας αλλάζοντας το όνομά του σε «Κανένα» δήλωσε με αυτό τον τρόπο μια ύψιστη ευφυΐα και κατάφερε να σώσει τους συντρόφους του.
Οι ηγέτες των σημερινών σύγχρονων κρατών έχουν την ουσιαστική ταυτοποίηση του Κανένα τόσο από τις δημοσκοπήσεις που ο κανένας προηγείται όσο από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που κανένας δεν έχει κότσια να αντισταθεί στο διεθνοποιημένο κεφάλαιο.
Οι ηγέτες των σύγχρονων δυτικών κρατών, αυτό που κάνουν είναι να αλλάζουν το φόρεμα της πολιτικής και όχι το σώμα της. Έτσι δεν καταφέρνουν να σώσουν ούτε τον εαυτό τους. Η ύψιστη ευφυΐα τους δηλώνεται ως συμμόρφωση και ραγιαδισμό στις απαιτήσεις των γκουρού των τραπεζών, των χρηματιστηρίων και των πολυεθνικών καταστρέφοντας με την πιο μεγάλη ανηθικότητα που καταγράφεται ιστορικά  στη γη τα κράτη και τους ανθρώπους.
Οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες έχουν μεταλλαχθεί σε πρόβατα της πολύφημης αγοράς κλεισμένα στη σπηλιά της ιστορίας μηρυκάζοντας δυσβάστακτα μέτρα, ανούσιες προτάσεις, μνημόνια της συμφοράς, βελάζοντας θλίψη και πεσιμισμό.
Υπαλληλίσκοι του παγκόσμιου συστήματος του κύκλωπα, ανταγωνιστικοί μεταξύ τους και αντιπαραγωγικοί για την ίδια την πολιτική έχουν μεταλλαχθεί σε κέρβεροι στην υπηρεσία του Άδη. Η μετάλλαξη αυτή των ηγετών είναι συνυφασμένη: (α) με την μετάλλαξη των κομμάτων σε ιδεολογικά προσχώματα νάνων, (β) με την μετάλλαξη των δυτικών κοινωνιών σε μπανανίες της αγοράς, (γ) με την μετάλλαξη της πολιτικής σε μια τεράστια χωματερή ιδεών, προτάσεων και αναποτελεσματικών μέτρων, (δ) με την μετάλλαξη της γης σε εμπορεύσιμο είδος προς πώληση.
Το επίπεδο της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας δηλώνει μια πρωτοφανή ανικανότητα. Αυτό είναι έκδηλο σε όλους και οι ίδιοι το γνωρίζουν το συζητάνε το αποδέχονται . Δεν υπάρχουν (ακόμα) ηγέτες σοβαροί ευφυείς και δίκαιοι. Όλοι μοιραίοι και άβουλοι αντάμα περιμένουμε να συμβεί το θάμα. Το θαύμα όμως αργεί… για να συμβεί το θαύμα πρέπει να υπάρχει προοπτική, δράση, τόλμη, δικαιοσύνη, πάνω απ’ όλα πίστη για έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί τα θαύματα δεν συμβαίνουν από μόνα τους, κάποιος τα επεξεργάζεται και τα προετοιμάζει. …. Κάποιος τα προκαλεί.
Θα υπάρξει κάποιος που θα δημιουργήσει το θαύμα, θα υπάρξει έστω και ένας που θα εκπονήσει ένα καινούριο σχέδιο για τον κόσμο και θα φέρει μια πνοή αλλαγής; Που θα ξεπεράσει τις οχυρωματικές αγκυλώσεις των φιλελευθερισμών, σοσιαλιστών και όλων των 'ισμών' και θα προχωρήσει σε μια νέα κοσμοθεώρηση πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη;
Θα υπάρξουν αληθινά δημοκρατικοί ηγέτες που δεν θα το βάλουν κάτω, που δεν θα αγοράσουν άλλο φόβο από τα τρισδιάστατα χρηματιστήρια της φουσκωμένης γουολ στριτ φαντασίας, που θα υποτάξουν τις αγορές για χάρη της δικαιοσύνης και της αρετής;
Θα υπάρξουν ανθρωπιστές ηγέτες όπου θα αψηφήσουν παλαιολιθικές απόψεις,  μικροσυμφέροντα και πολιτικά οφέλη;
 Που θα αναδημιουργήσουν τον κόσμο που θα επεκτείνουν την συνειδητοτητα τους πέρα από τα τετριμμένα της πολιτικής, που θα οραματιστούν το πνεύμα;
Που θα βλέπουν πρώτες τις ψυχές και μετά τις αγορές, που να αγαπήσουν πραγματικά τον άνθρωπο;

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει ανθρωποφάγος κύκλωπας, φαγωμένος σύντροφος, πρόβατο στην σπηλιά, πολυμήχανος Οδυσσέας και ελευθερωτής. Γιατί ο κάθε αναγνώστης αυτού του άρθρου είναι και ηγέτης του εαυτού του. Τα ερωτήματα απευθύνονται πρώτα στον ίδιο.

Έτος 2012

theatro

 

3

Η εξέλιξη της τέχνης

Η συγγραφή, η υποκριτική και η σκηνοθεσία κάτω από το πρίσμα της βιωματικής εμπειρίας, συντελούν σε αυτό το σκοπό.

1

Η μεταφυσική του θεάτρου

Το μυστήριο του θανάτου και της ζωής. Αυτό το μυστήριο γινόταν ως ένα βαθμό φανερό μέσα από ιεροτελεστικά δρώμενα, όπου ήταν και οι πρώτοι στενοί συγγενείς του θεάτρου.
2

Εμψύχωση βιωματικών ομάδων

Εμψυχωτής είναι κάποιος που εμψυχώνει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ομάδα για να δράσει με περισσότερη επιτυχία σε κάτι, που δίνει θάρρος, ελπίδα και συμπόνια που παρακινεί και κατανοεί.
4

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

Ετυμολογικά η λέξη ποίηση (όπως γνωρίζεται) προέρχεται από το ρήμα «ποιέω-ποιώ». Το «ποιώ» είναι η διπλή αδελφή όψη του ρήματος «πρήσσω- πράσσω- πράττω»..

Επικοινωνία

 

6945768633
vasflo100@yahoo.gr